Genel

Banka Kartı ile Kredi Kartı Arasındaki Fark

İçindekiler

Kredi ve banka kartları, 16 haneli bir numara, son kullanma tarihi, kart sahibinin adı, bir çip ve magstripe içermeleri ile genellikle aynı görünür. Ayrıca, Kişisel Kimlik Numarası (PIN) koduyla korunurlar. Her iki kart türü de fiziksel veya çevrimiçi bir mağazada alışveriş ödemelerinde benzer ödeme kolaylıkları sağlamaktadır.

Sağladıkları hızlı ve güvenli ödeme seçenekleri ile mali durumunuzu önemli ölçüde etkileyebilecek kredi kartları ve banka kartlarının arasındaki fark nedir? Hangi kartın ihtiyaçlarınızı karşılayacağına nasıl karar vereceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Kredi Kartı Nedir?

Kredi kartı, ödeme sırasında kartınızı pos cihazından kaydırarak, takarak veya temassız olarak alışverişinizin ödemesini yapmak için kullanılabilen dikdörtgen şeklinde plastik veya metal parçalardır. Kredi kartı, mal ve hizmetler için ödeme yapmak üzere banka veya bir finans kurumu tarafından verilen bir ödeme aracıdır. Kredi kartları, faturanızın son ödeme tarihine kadar geri ödeyeceğiniz veya faize tabi olacağınız sözleşme kapsamında bir bankadan borç para almanızı sağlar.

Kredi kartı kullanıcıları sadece para çekmekle kalmaz, aynı zamanda banka kartı sahiplerine sunulmayan indirimler, seyahat puanları ve daha birçok avantajdan da yararlanabilirler. Sabit veya özel oranlar gibi, kampanya veya ayrıcalık hizmetleri uygulayabilirler. Örneğin, gelecekteki yurtdışı gezileri için rezervasyon yapmak için birikmiş bonus puanlar sunan bir kartınız olabilir.

Banka Kartı Nedir?

Banka kartı, tüketicinin cari hesabındaki fonları kullanarak ödeme yapar. Banka kartları, kredi kartlarına benzer kolaylık ve güvenlik sunar. Genellikle banka kartları, Visa veya Mastercard gibi büyük ödeme ağı şirketleri ile anlaşmalı olan kurumlardan temin edelir.

Banka kartı, nakit veya kişisel çek ile aynı şekilde çalışır. Harcadığınız para doğrudan banka hesabınızdan gelir. Hesabınızda maliyeti karşılayacak kadar para yoksa işlem reddedilir. Hatta bazı bankalar günlük çekebileceğiniz para miktarına limitte uygulayabilir.

Kredi ve banka kartları arasındaki fark nedir?

Banka ve kredi kartları şekil olarak neredeyse aynı görünseler de, önemli özellik ve kullanım avantajı farklılıkları vardır. Banka kartı ile kredi kartı hesabı arasındaki temel fark, kartların parayı çektiği yerdir. Bir banka kartı ile yaptığınız harcamaların ödemeleri hesabınızda bulunan bakiyenizden düşerken, kredi kartı bu ödeme tutarını kredi limitinizden tahsil eder.

  • Hesabınıza tanımlı nakit avans bakiyesinden her iki kart türüyle de nakit çekebilirsiniz, ancak kredi kartları faiz alır çünkü esasen bankadan borç para alırsınız ve bu tutarı daha sonraki dönemlerde ödemeniz beklenir.
  • Kredi kartları, bankanıza ait kaynaklar ile yaptığınız çalışmaların bir ifadesi olan kredi geçmişinizi oluşturmanıza ve genişletmenize yardımcı olur. Banka kartıyla ise, gerçekte sahip olduğunuz fonları kullanarak nakit ödeme yapar veya çekersiniz.
  • Kredi kartı ekstreleriniz her ayın sonunda veya belirlediğiniz tarihte size detaylı olarak gönderilmektedir. Banka kartları ise ekstre vermez. Raporunuzu sadece ay sonunda alabilir ve dönem boyunca yaptığınız alışveriş ve ATM’den para çekme işlemlerini takip eden açılış bakiyesini görebilirsiniz.

Hangi Kartı Seçmeliyim?

Kredi kartı mı yoksa banka kartı mı kullanacağınızı belirlemeye çalışırken, para harcama konusunda kendinize karşı dürüst olmanız gerekir. Harcama sorunlarınız varsa, ödeme zorlanacağını yüksek ücretlerden kaçınmak için banka kartı kullanmak daha iyi olacaktır.

Kart seçimi, alışveriş alışkanlıklarınıza göre değişebilir. Örneğin bazı oteller banka kartı kullanmayı uygunsuz veya tamamen imkansız hale getirir. Rezervasyonunuzu kabul etmeden önce faturalar, kişisel hesap özetleri, banka ödemeleri veya diğer ödeme gücü kanıtlarını isteyebilirler. Ayrıca, bu şekilde otel tesislerinde herhangi bir hasar için ekstra ücret almak daha kolaydır.

[Toplam: 6 Ortalama: 4.7]

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu